ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos. Δείτε αυτό το infographic που δείχνει την ιστορία των απειλών στις φορητές συσκευές, από το 2004 έως στο 2015

Έχουν περάσει περίπου δέκα χρόνια από τότε που αρχίσαμε να βλέπουμε απειλές σε φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα, και πολλά έχουν αλλάξει στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει. Η σύντομη ιστορία των απειλών στις φορητές συσκευές πηγαίνει πίσω στο 2004, όταν εμφανίστηκε και ο πρώτος ιός για κινητά, με την ονομασία Cabir, που έκανε επιθέσεις σε κινητά με λειτουργικό σύστημα Symbian.  

Σε περίπτωση που νομίζατε ότι οι συσκευές της Apple με λειτουργικό σύστημα iOS έχουν ανοσία, οι συσκευές που είναι jailbroken (σπασμένες) αποτελούν ώριμους στόχους για ιούς και σκουλήκια σαν ατά που εμφανίστηκαν το 2009 με τις ονομασίες Ikee και Duh. 

Από το 2010,  το malware για Android έχει κυριαρχήσει στην σκηνή των απειλών για φορητές συσκευές, κάτι που είναι απολύτως λογικό αφού το Android αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% της αγοράς των φορητών συσκευών/ smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έως σήμερα, η SophosLabs έχει δει 1,5 εκατομμύρια δείγματα malware για Android –ο αριθμός είναι αρκετά μικρότερος από τις απειλές για Windows, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνει ραγδαία. 

Ακόμα και αν ο κίνδυνος του Android malware είναι σχετικά μικρός στις Δυτικές χώρες, κακόβουλες εφαρμογές βρήκαν τον τρόπο να διεισδύσουν στο online store Google Play πολλές φορές από το 2011, όταν και με την επίθεση DroidDream είδαμε περισσότερες από 50 εφαρμογές να περιέχουν ένα root exploit που βρήκε τον δρόμο για το επίσημο online κατάστημα για συσκευές Android της Google. 

Εντωμεταξύ, εκατομμύρια χρήστες Android στην αγορά της Κίνας χρησιμοποιούν online καταστήματα για εφαρμογές τρίτων όπως είναι οι Mobogenie, ένα online store με μεγάλη ιστορία προβλημάτων με αυτόματο κατέβασμα εφαρμογών χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη.  

Ευρύτερες ευπάθειες του Android όπως το MasterKey (που ανακαλύφθηκε το 2013) δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα από εγκληματίες λέει ο Σύμβουλος Ασφάλειας της Sophos, Chester Wisniewski. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια χρήστες του Android βρίσκονται σε κίνδυνο αν οι εγκληματίες αποφασίσουν να εκμεταλλευτούν ως όπλα αυτά τα exploits. 

Επί του παρόντος, η πλειονότητα του Android malware αφορά στην εξαπάτηση των χρηστών από κυβερνοεγκληματίες για να κατεβάζουν από μόνοι τους κακόβουλες εφαρμογές, οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε εγκατεστημένο (ή και οι χρήστες) ένα antivirus για Android και παραμείνετε στο Google Play όσο περισσότερο γίνεται, και αποφύγετε “σπασμένες” (rooted) συσκευές. 

Δεν είναι όμως μόνο οι συσκευές Android που χρειάζεται να φροντίζετε, όπως εξήγησε ο Chester Wisniewski σε πρόσφατο συνέδριο RSA συγκρίνοντας την ασφάλεια όλων των μεγάλων πλατφορμών για smartphones. Όπως είπε, το Android και το iOS είναι ισόπαλα όσον αφορά στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ασφαλείας τους, αλλά κανένα τους είναι τέλειο. Τα smartphones με λειτουργικό σύστημα Windows Phone επίσης έχουν κάποιες επικίνδυνες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης σύνδεσης σε ασύρματα δίκτυα WiFi. 

Καθώς οι απειλές στις φορητές συσκευές και στα smartphones εξακολουθούν να ωριμάζουν, οι ποσότητες των δεδομένων που συλλέγουν οι φορητές συσκευές –και η έλλειψη ελέγχου σχετικά με το ποιός έχει πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα- είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των σημερινών απλών χρηστών. 

Infographic. Το Χρονοδιάγραμμα των Απειλών για Φορητές συσκευές 

Η Sophos δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα των απειλών για φορητές συσκευές που πηγαίνει πίσω στο χρόνο έως στο 2004. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο και πλήρες, αλλά μπορεί να δώσει μία πολύ ιδέα στους χρήστες για τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι απειλές του είδους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για να κατεβάσετε το σχετικό PDF του Infographic κάντε κλικ πάνω στην εικόνα. Πολλά περισσότερα πράγματα για τις απειλές στα smartphones και στις φορητές συσκευές θα βρείτε στο βραβευμένο blog της Sophos, Naked Security. 

Ασφάλεια φορητών συσκευών από την Sophos 

Η προστασία της επιχείρησης σας από απειλές φορητών συσκευών είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση με το Sophos Mobile Control (SMC). Με το να ασφαλίζει συσκευές, περιεχόμενο και εφαρμογές με user-centric προσέγγιση, το SMC απλοποιεί την συμμόρφωση με την επιχειρησιακή πολιτική ασφαλείας κατά μήκος των iOS 8, Windows Phone ή Android συσκευών.

Το Sophos Mobile Control επίσης διαχειρίζεται το Sophos Mobile Security για να προσφέρει δυνατότητες anti-malware στις συσκευές Android. Δείτε το σχετικό video για περισσότερες πληροφορίες για το Sophos Mobile Control ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα sophos.com/mobile

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.