ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Sophos: Tα δωρεάν ανοιχτά Wi-Fi μπορεί να σας κοστίσουν την ταυτότητα σας

Είστε συνεχώς στον δρόμο, και είναι απαραίτητο να είστε πάντα συνδεδεμένοι; Μπορεί να είναι δελεαστικό να συνδέεστε σε δωρεάν δίκτυα WiFi σε αεροδρόμια, καφετέριες ή σε άλλα δημόσιο hotspots, αλλά μην το κάνετε. Τέτοια δίκτυα δεν προσφέρουν προστασία ενάντια στους hackers που ψάχνουν να κλέψουν τα στοιχεία σας και τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Sophos, James Lyne πραγματοποίησε επίδειξη πρόσφατα δείχνοντας πόσο εύκολο είναι για κάποιον κυβερνοεγκληματία να υποκλέψει τις επικοινωνίες σε ανοικτά δίκτυα για να κλέψει κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Ακριβώς όπως και στα προηγούμενα ερευνητικά πειράματα του σε πόλεις όπως στο Λονδίνο και στο Σαν Φρανσίσκο, ο James δημιούργησε ένα ανοικτό Wi-Fi hotspot στη Νέα Υόρκη για να διαπιστώσει πόσοι άνθρωποι συνδέθηκαν με το δίκτυο του. Τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάνω από 2.300 κάτοικοι της Νέας Υόρκης συνδέθηκαν στο hotspot του James χωρίς να γνωρίζουν αν ο ίδιος είχε στόχο να τους κάνει κακό. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι ότι 109 άνθρωποι συμφώνησαν να πληρώσει από $1 έως $2 για το προνόμιο, δίνοντας τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας σε έναν εντελώς ξένο.

Τώρα, όλοι ξέρουμε ότι ο James είναι ένα από τα καλά παιδιά – η έρευνα του έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασύρματη ασφάλεια, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απλά δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οι κίνδυνοι αυτοί ισχύουν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Εάν οι υπάλληλοι της εταιρείας σας χρησιμοποιούν ανοικτά δίκτυα Wi-Fi για την σύνδεση στο Internet των φορητών υπολογιστών και των κινητών συσκευών που χρησιμοποιούν για την δουλειά τους, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει ένας χάκερ με πρόσβαση στους κωδικούς των εργαζομένων σας – τα κλειδιά δηλαδή για το βασίλειο σας.

Δεν μπορείτε να αφήσετε μόνους τους χρήστες σας να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κρατούν τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών τους ασφαλή τόσο μέσα όσο και έξω από το γραφείο. Η ασφάλεια τελικού σημείου (Endpoint Security), η κρυπτογράφηση, η διαχείριση φορητών συσκευών καθώς και η διαδικτυακή ασφάλεια είναι όλα τους κρίσιμα στοιχεία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ασφαλείας.

Οι κίνδυνοι είναι παντού, αλλά και η ασύρματη ασφάλεια δεν είναι απαραίτητο να είναι δύσκολη. Δείτε το βίντεο από την εκπομπή Today για να δείτε το πείραμα με το hotspot του James και να μάθετε πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς.

Παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε το Wi-Fi. Ακολουθήστε τις παρακάτω 5 εύκολες συμβουλές, και αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε ακόμα περισσότερες συμβουλές για την ασύρματη ασφάλεια στην ιστοσελίδα: sophos.com/wifi.

  • Σκεφτείτε δύο φορές πριν συνδεθείτε σε ένα ασύρματο δίκτυο. Το καλύτερο επίπεδο προστασίας για ασύρματο δίκτυο έχει την ονομασία WPA / WPA2. Μην χρησιμοποιείτε WEP ή ανοιχτά δίκτυα.
  • Χρησιμοποιήστε VPN (Virtual Private Network) για να έχετε την σύνδεση σας κρυπτογραφημένη.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε HTTPS ή SSL όταν επισκέπτεστε ευαίσθητες ιστοσελίδες όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή την τράπεζά σας.
  • Κρατήστε τις κινητές συσκευές και φορητούς υπολογιστές σας ασφαλείς – απενεργοποιήστε την αυτόματη σύνδεση σε Wi-Fi hotspots.
  • Χρησιμοποιήστε ένα antivirus και να κρατάτε συνεχώς τους υπολογιστές, τις συσκευές και το λογισμικό σας αναβαθμισμένο με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.