ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Προστατεύετε τους υπολογιστές Mac; Δείτε πως να αποφύγετε το “Mac malice”, και άλλα αμαρτήματα IT

Οι υπολογιστές Mac κερδίζουν έδαφος στην αγορά των υπολογιστών και βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων. Οι εταιρείες υϊοθετούν προγράμματα που επιτρέπουν στους χρήστες να φέρνουν στην δουλειά τους τις δικές τους συσκευές (BYOD), ή να επιλέξουν την εταιρική συσκευή (ιδιοκτησία της επιχείρησης) που επιθυμούν.

Όταν τους δίνεται η επιλογή, πολλοί χρήστες επιλέγουν το είδος του υπολογιστή που έχουν σπίτι, και αρκετοί επιλέγουν Mac αντί για Windows υπολογιστή. Περισσότεροι υπολογιστές Mac, σημαίνει περισσότερες προκλήσεις για τα τμήματα IT, από το troubleshooting έως στην ασφάλεια.

Τα επτά αμαρτήματα τα γνωρίζετε. Η Sophos πιστεύει ότι το ίδιο άσχημα είναι και τα 7 αμαρτήματα στην Πληροφορική Τεχνολογία, και το να αγνοείς ή να παραμελείς την ασφάλεια στους υπολογιστές Mac, είναι ένα αμάρτημα, που ονομάζεται “Mac malice”.

Μην δίνετε στους Mac “ελευθέρας” στην ασφάλεια

Οι υπολογιστές  Mac έχουν μία φήμη σε σχέση με την ασφάλεια, που περισσότερο έχει να κάνει με το έξυπνο “marketing” της Apple, παρά με την πραγματικότητα. Και οι υπολογιστές Mac μπορούν να μολυνθούν με malware επίσης.

Ακόμα και αν οι υπολογιστές Mac είναι λιγότερο συχνά στόχοι malware σε σχέση με τα PCs, οι χρήστες Mac συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ακατάλληλους κωδικούς πρόσβασης, να πέφτουν θύματα phishing ή άλλων τεχνικών κοινωνικής μηχανικής, και βεβαίως να χάνουν τα laptop τους (και μαζί τα πολύτιμα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτά).

Επιπλέον μία λανθασμένη αίσθηση σχετικά με την ασφάλεια, θα μπορούσε να κάνει τους χρήστες Mac ακόμα πιο απρόσεκτους σε θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους χρήστες PC.

“Ένας εκπληκτικός αριθμός χρηστών Mac πιστεύει ότι είναι απρόσβλητοι στον κακόβουλο κώδικα” λέει ο James Lyne, Επικεφαλής του τμήματος Έρευνας Ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο της Sophos. “Στην πραγματικότητα είναι εκπληκτικά εύκολο να δημιουργηθεί κακόβουλος κώδικας για Mac. Και όσο περισσότεροι χρήστες Mac δεν χρησιμοποιούν antivirus, συχνά περνάει απαρατήρητος”.

Έχουν υπάρξει μερικές μεγάλες αστοχίες ασφαλείας που αποδεικνύουν πόσο ευάλωτοι είναι οι υπολογιστές Mac.

Υπολογιστές Mac υπαλλήλων της Apple είχαν μολυνθεί από malware τον Φεβρουάριο του 2013 εξαιτίας μίας ευπάθειας στην Java. Το 2012, μία επίθεση σε μία άλλη ευπάθεια της Java είχε μολύνει σχεδόν 600 χιλιάδες υπολογιστές Mac με το malware Flashback.

Όπως και με οποιοδήποτε λογισμικό, έτσι και το Mac OS X χρειάζεται να αναβαθμίζεται ώστε να διορθώνονται ευπάθειες και κενά ασφαλείας που μπορούν να εκμεταλλευτούν επιτιθέμενοι για να μολύνουν τους υπολογιστές των χρηστών και να κλέψουν δεδομένα.

Λογικά θα έχετε ακούσει για ShellshockFREAK ή Goto Fail, και όλα αυτά τα bugs στην ασφάλεια επηρεάζουν τους υπολογιστές Mac. Αν οι υπολογιστές Mac δεν προστατεύονται μάλιστα, μπορούν να εξαπλώσουν malware σε υπολογιστές Windows στο δίκτυο σας, βάζοντας τους χρήστες των Windows σε κίνδυνο ακόμα και αν οι χρήστες Mac δεν επηρεάζονται.

Πως προστατεύονται οι υπολογιστές Mac

Σε αυτό το video, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον James Lyne της Sophos, να χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερα απλό εργαλείο για να ξεκινήσει μία επίθεση που θα τον βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο ενός Mac για να κάνει ότι θα έκανε ο χρήστης του, όπως το να ενεργοποιήσει την κάμερα, να αναζητήσει αρχεία – και πιθανόν να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα τμήματα του επιχειρησιακού σας δικτύου.

Αναμφισβήτητα κάτι τέτοιο είναι εντυπωσιακό αλλά παράλληλα τρομακτικό, και ο James Lyne προσφέρει μερικές συμβουλές ασφαλείας. Ευτυχώς, η προστασία υπολογιστών Mac είναι απλή υπόθεση, αν χρησιμοποιηθεί η σωστή λύση.  Μάθετε περισσότερα για τo Mac malice και τα 7 αμαρτήματα της ασφάλειας εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.