ΠΡΟΪΟΝΤΑ

End-of-Life για την Version 8 του Astaro Security Gateway από τις 31 Μαρτίου 2015. Τι πρέπει να κάνετε…

Τον Ιούνιο του 2013, η Sophos ανακοίνωσε ότι το Τέλος Υποστήριξης (Τέλος Ζωής) του ASG V8 θα είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2014. Η συγκεκριμένη ημερομηνία μετακινήθηκε και είναι τώρα η 31 Μαρτίου 2015. Έτσι, υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πελάτες και οι συνεργάτες της Sophos έχουν ενημερωθεί κατάλληλα και ότι οι πελάτες έχουν μεταβεί από την V8 στη V9 έκδοση. Η Sophos θυμίζει ότι η Έκδοση 8 (Version 8) του Astaro Security Gateway έχει φτάσει στο “τέλος της ζωής” της, και αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται μεταξύ άλλων η συντήρηση, οι ενημερώσεις και η επίσημη υποστήριξη του προϊόντος στις 31 Μαρτίου του 2014. Αν δεν τρέχετε κάποια εγκατάσταση Astaro Security Gateway Version 8, τότε δεν επηρεάζεστε από την συγκεκριμένη ανακοίνωση και μπορείτε απλώς να την αγνοήσετε. Αν ωστόσο συνεχίζεται να λειτουργείτε και να συντηρείτε μία ενεργή εγκατάσταση Astaro Security Gateway V8, είναι σπουδαίο να συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω για να καταλάβετε τι σημαίνει το “End-Of-Life” για εσάς. Καταρχήν, έχετε την ευκαιρία να προχωρήσετε –επιτέλους- την μετάβαση στο UTM 9 (Unified Threat Management 9.0) της Sophos, την ισχυρότερη έκδοση που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η εταιρεία.

Κάποιες παλαιότερες συσκευές (appliances) ενδεχομένως να μην είναι ικανές να εκμεταλλευτούν πλήρως όλα τα νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που υπάρχουν στο UTM 9, όπως το εκπληκτικό HTML5 clientless VPN portal, το Endpoint Protection με Web Control (9.1), το Wireless Security και εκατοντάδες άλλες χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν και αναβαθμίστηκαν από την εποχή του Astaro Security Gateway V8. Μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά πάντως μίας νέας appliance και με έκπτωση, μέσω του Προγράμματος Ανανέωσης Hardware της Sophos. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, η Sophos θα ολοκληρώσει –και θα τερματίσει- την συντήρηση, τις ενημερώσεις ασφαλείας μέσω patches, τις αναβαθμίσεις pattern και τις ενημερώσεις firmware καθώς και την τεχνική υποστήριξη για το Astaro Security Gateway Version 8. Πριν από την παραπάνω ημερομηνία, καλό θα ήταν να μεταβείτε στην τελευταία σταθερή έκδοση του Sophos UTM 9, για το οποίο η Sophos θα προσφέρει αναβαθμίσεις σε ζητήματα ασφαλείας καθώς και συνεχή προστασία για την εταιρεία σας. Η Sophos συστήνει την άμεση απομάκρυνση από το ASG V8 και την επιτακτική μετάβαση στο UTM 9 πριν τις 31 Μαρτίου του 2014.

Οι πελάτες με υπάρχουσα νόμιμη άδεια χρήσης και συντήρησης του ASG V8 έχουν στην διάθεση τους αρκετές επιλογές για να αναβαθμίσουν σε νεώτερη έκδοση. Για μία πλήρη λίστα των επιλογών που υπάρχουν, τις τιμές και για τυχόν άλλα ερωτήματα που μπορεί να υπάρχουν, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον συνεργάτη ή αντιπρόσωπο πωλήσεων, ο οποίος θα είναι στην διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσει με την μετάβαση σε κάποια νεώτερη έκδοση. Έχετε υπόψη σας, ότι έχετε τώρα μία θαυμάσια ευκαιρία να προχωρήσετε στην αγορά κάποια νέας συσκευής –ενός νέου μοντέλου appliance- με έκπτωση μέσω του  Προγράμματος Ανανέωσης Hardware (Hardware Refresh Program) που σας δίνει πρόσβαση σε όλα τα τελευταία μοντέλα συσκευών με μειωμένο κόστος επειδή είστε πιστός πελάτης της Sophos. 

Σε κάθε περίπτωση, είτε τρέχετε το ASG V8 σε hardware ή σε software, θα χρειαστεί θα αναβαθμίσετε την άδεια σας μέσω του MyAstaro στο νέο σύστημα αδειοδότησης κατά παραγγελία (on-demand) το οποίο άλλαξε κατά την διάρκεια της ζωής του ASG V8 (Astaro Security Gateway Version 8). Μπορείτε να το κάνετε πανεύκολα με το πάτημα ενός πλήκτρου – απλώς κάνετε login και στην συνέχεια αναβαθμίστε το κλειδί σας ώστε να λειτουργεί με το UTM9. Ενδεχομένως να χρειαστεί να ρυθμίσετε κάποια σημεία τα οποία έχουν αλλάξει ανάμεσα στις εκδόσεις, αλλά τα περισσότερα πράγματα θα σας φανούν οικεία (απλώς με πολλές περισσότερες και ωραίες δυνατότητες).

Hardware

Στις υποστηριζόμενες συσκευές hardware που τρέχουν V8.309+ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή για one-touch-upgrade από το μενού Up2Date στο WebAdmin ώστε να προχωρήσετε σε αναβάθμιση στο UTM 9. Αυτή η δυνατότητα σας φέρνει απευθείας στο UTM 9, αλλά απαιτεί ορισμένες ακόμη αναβαθμίσεις (Up2Dates) αφού ολοκληρωθεί η μετάβαση για να έχετε στην διάθεση σας την απολύτως τελευταία έκδοση. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το UTM 9 χρησιμοποιώντας ένα image τύπου ISO και στην συνέχεια να ανακτήσετε κάποιο αντίγραφο ασφαλείας.   

Software

Για εγκαταστάσεις που τρέχουν συσκευή λογισμικού (software appliance) ASG V8 σε δικό τους hardware είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μία ενημερωμένη έκδοση και στην συνέχεια να ανακτήσετε (επαναφέρουν) ένα αντίγραφο ασφαλείας της διαμόρφωσης, το οποίο θα εφαρμόσει όλες τις ρυθμίσεις σας εκτός από τα αρχεία καταγραφής (log files) και τις αναφορές on-box. Τα αρχεία καταγραφής (log files) μπορούν εκ’ των προτέρων να εξαχθούν στο σύνολο τους μέσα από το WebAdmin, ενώ οι αναφορές θα ξεκινήσουν εκ νέου με την αναβαθμισμένη πλατφόρμα αφού θα γίνει εκκαθάριση των υφιστάμενων.

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ ωστόσο σύντομα θα υπάρξει νέα ενημέρωση.