ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Sophos ανακοίνωσε την κατάταξη στην SPAMPIONSHIP και τις χώρες που είναι πρωταθλήτριες στο spam για το τρίτο τρίμηνο του 2014

Τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, που περιλαμβάνει τον μήνα Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ακολουθούν παρακάτω. Η Spampionchip, δηλαδή το σύνολο των χωρών που ευθύνονται για την προέλευση του spam, είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι ενώ το spam είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η πρόληψη ξεκινάει από το σπίτι μας. Και αυτό γιατί το περισσότερο spam προέρχεται από τα λεγόμενα “ζόμπι”, δηλαδή υπολογιστές –σαν αυτόν που έχουμε στο γραφείο μας- που είναι μολυσμένοι με malware, και οι οποίοι ελέγχονται από κυβερνοεγκληματίες που μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου, και πιθανόν να βρίσκονται. Και όλα αυτά την ώρα που ο χρήστης του υπολογιστή έχει πλήρη άγνοια για την μόλυνση στο PC του ενδεχομένως.  

Για παράδειγμα, η SophosLabs υπολόγισε ότι ένας μόνο μολυσμένος υπολογιστής έστειλε περισσότερα από 5 εκατομμύρια μηνύματα spam σε μια εβδομάδα, προωθώντας παράνομα ένα ολοένα μεταβαλλόμενο κοκτέϊλ από σκιερά και αμφιλεγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, στέλνοντας παράλληλα προς τα έξω επισυναπτόμενο malware στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Καθώς η SophosLabs παρακολουθεί την προέλευση του spam, την ίδια ώρα χαρτογραφεί και την θέση των υπολογιστών ζόμπι στον κόσμο. Καθώς πλησιάζει ο Μήνας Ευαισθητοποίησης στην Κυβερνοασφάλεια, ήρθε η ώρα όλοι οι χρήστες να γίνουν μέρος της λύσης, και για αυτά προσκαλούνται να συμμετέχουν στην εκστρατεία εξολόθρευσης των ζόμπι μαζί με την Sophos.

Το μόνο πράγμα που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να κατεβάσει το δωρεάν εργαλείο αφαίρεσης ιών της Sophos (Virus Removal Tool) για να ελέγξει ότι ο υπολογιστής του δεν είναι μολυσμένος. Τόσο απλό!

Αν θέλετε να διαβάσετε την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Spampionship, δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ για να κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα Naked Security της Sophos. Την ανάλυση κάνει ο Paul Ducklin, ειδικός σε θέματα ασφαλείας της Sophos.  

Τα Highlights της Spampionship για το τρίτο τρίμηνο του 2014

Το να βρίσκεσαι ψηλά στην κατάταξη στο πρωτάθλημα δεν είναι αναμφισβήτητα καλό, και σημαίνει ότι βρίσκεσαι ψηλά στην κλίμακα των ανθρώπων που βάζουν τα προσωπικά δεδομένα, τα οικονομικά τους δεδομένα ή ακόμα και την ταυτότητα τους σε κίνδυνο.

Η Spampionship είναι ένα πρωτάθλημα που όλοι θέλουν να βρίσκονται όσο γίνεται χαμηλότερα στην κατάταξη, όσο πιο κοντά στην τελευταία θέση ή στον… υποβιβασμό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα με τις χώρες που είναι πρωταθλήτριες στο spam για το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Οι χώρες που βρίσκονται στη “Βρώμικη Ντουζίνα”

Η μέτρηση του spam με βάση τον όγκο ανά χώρα είναι λίγο άδικη, επειδή οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως η Κίνα ή με εξαιρετική δικτυακή υποδομή όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγκαστικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Τα πράγματα είναι πιο δίκαια –και πιο ενδιαφέροντα- όταν ο όγκος του spam κάθε χώρας διαιρεθεί με τον κατά προσέγγιση πληθυσμό της. 

2014-q3-dirty-dozen-by-pop-eng-640

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.