ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η επιδρομή των spam-bots: Ποιες χώρες στέλνουν τα περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα;

Όπως ήταν αναμενόμενο, την πρωτιά για ακόμη μία φορά κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στέλνουν υπερβολικά περισσότερο spam από οποιαδήποτε άλλη χώρα- το 24.2% όλου του spam προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη, τον τεράστιο πλυθυσμό που βρίσκεται online στη χώρα, δεν αποτελεί έκπληξη που οι ΗΠΑ στέλνουν τόσο πολύ spam. Το spam προέρχεται από “bots” – υπολογιστές που έχουν μολυνθεί από malware και βρίσκονται υπό τον έλεγχο κάποιου εγκληματία. Οι λεγόμενοι “Bot masters” μπορούν να χρησιμοποιούν διακομιστές που βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο για να δίνουν εντολές στα bots.

Επομένως, τα spam-bots –δηλαδή οι μολυσμένοι υπολογιστές, που μπορεί να ανήκουν και σε απλούς χρήστες, που ενδεχομένως να μην έχουν ιδέα για αυτό που συμβαίνει- δεν είναι οι “συγγραφείς” του spam, αλλά στην ουσία οι αγγελιοφόροι.

Αν και η “βρώμικη ντουζίνα”, δηλαδή οι 12 χώρες που στέλνουν τον μεγαλύτερο όγκο spam, έχει από μόνη της μεγάλο ενδιαφέρον, εντούτοις η Sophos μας δίνει και τον όγκο του spam σε σχέση με τον πλυθυσμό κάθε χώρας. Είναι μία λίστα κρατών που αποκαλύπτει μεγάλη ποικιλία και αντιθέσεις, αφού ακόμα και μικρές χώρες, έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με το spam.

Οι περισσότερο “βρώμικες” χώρες

Για αρκετά χρόνια τώρα, κάθε τρίμηνο η Sophos πραγματοποιεί έρευνα για το… πρωτάθλημα του spam που ονομάζει χιουμοριστικά “Spampionship”, και στο οποίο μονίμως κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα, τα bots στις ΗΠΑ στέλνουν με μεγάλη διαφορά τα περισσότερα ανεπιθύματα μηνύματα (spam) από οποιαδήποτε άλλη χώρα ενώ στη αρκετά πίσω και στη δεύτερη θέση έρχεται η Γαλλία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 6.7% του spam παγκοσμίως.

Άλλες χώρες που βρίσκονται στη δωδεκάδα είναι η Κίνα (3η στο spam με 6.2%) και η Ρωσία (5η στο spam με ποσοστό 5.1%), που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης –και αυτό δεν είναι βεβαίως καλό- σταθερά εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα.

Spam ανά άτομο – Μία περισσότερο δίκαιη μέτρηση

H Sophos ελέγχει επίσης το spam “ανά άτομο” και το κάνει επειδή πιστεύει πως αποτελεί μία δικαιότερη μέτρηση σχετικά με το πόσο “spammy” είναι μία χώρα. Χρησιμοποιώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βάση, μπορούμε να δούμε κατά πόσο είναι πιθανό ένας υπολογιστής σε μία άλλη χώρα να αποτελεί ένα bot που στέλνει spam σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελευταίο τρίμηνο, η Βουλγαρία ήταν στη πρώτη θέση της κατάταξης με βάση τη μέτρηση “spam ανά άτομο”, που είναι 2.1 φορές περισσότερο από αυτό τον Ηνωμένων Πολιτειών. Η Λευκορωσία που ήταν στη κορυφαία θέση της κατάταξης τη περασμένη χρονιά, έπεσε στη δεύτερη θέση με 1.9 φορές το επίπεδο spam των ΗΠΑ.

spam-bot-invaders-infographic-pop

Αντεπιτεθείτε ενάντια στο spam και στο κυβερνοέγκλημα -σκοτώστε ένα spam-bot

Το spam είναι στη πραγματικότητα ένα παγκόσμιο πρόβλημα και τα spam bots μπορούν να είναι οπουδήποτε στο κόσμο.

Έχετε στο νου σας, ότι εάν ο υπολογιστής σας είναι μολυσμένος με malware και έχει μετατραπεί σε ένα bot που στέλνει malware, είστε μέρος του προβλήματος. Λάβετε μέρος στη μάχη ενάντια στο spam, κατεβάζοντας για αρχή το εργαλείο αφαίρεσης ιών της Sophos που είναι δωρεάν για να σαρώσει τον υπολογιστή σας και να αφαιρέσει το malware αυτόματα. Περισσότερα για την “Spanpionship” μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Αν έχετε επιχείρηση και θέλετε να κρατάτε τα email σας ασφαλή, η Sophos μπορεί να μπλοκάρει το spam καθώς και άλλες απειλές που αφορούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια email της Sophos σήμερα. 

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο, εδώ.