1) Πάντα να ασφαλίζετε το κινητό σας με password
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τετραψήφιο passcode ή πολύ καλύτερα ένα password με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Το να έχετε το κινητό χωρίς ασφάλεια είναι απλώς… απερίσκεπτο. Η επιλογή ενός μοτίβου μπορεί να βολεύει κάποιους, ωστόσο είναι λιγότερο ασφαλής μέθοδος επειδή τα δάχτυλα μας, εξαιτίας των φυσικών ελαίων που εκκρίνει το δέρμα μας μπορεί να αφήσουν ίχνη. Ο αναγνώστης δαχτυλικού αποτυπώματος εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, είναι επίσης μία ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση ασφάλειας.
2) Εξασφαλίστε ότι η συσκευή κλειδώνει μόνη της αυτόματα
Ρυθμίστε το κινητό ώστε μετά από κάποιο διάστημα αδράνειας να κλειδώνει αυτόματα. Αν αφήσετε το κινητό στο γραφείο σας ξεκλείδωτο για 15 λεπτά δεν θα έχετε επιτύχει πολλά πράγματα. Φροντίστε να επιλέξετε το μικρότερο χρονικό διάστημα που αισθάνεστε άνετα. Μία ρύθμιση στα 2 με 5 λεπτά είναι προτιμότερη από αυτή στα 10 ή στα 15 λεπτά, έστω και αν είναι λιγότερο βολική.
3) Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα ασφάλειας στον υπολογιστή σας.
Το smartphone σας είναι μία συσκευή που διαθέτει πολλά προσωπικά δεδομένα και θα πρέπει να την προστατεύσετε όπως προστατεύετε τον υπολογιστή σας. Αποκλείεται να μην έχετε κάποια εφαρμογή Antivirus στο PC σας. Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οι οποίες προσφέρουν ασφάλεια, ειδοποιώντας σας για τυχόν θέματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν από αλλαγές στις ρυθμίσεις του smartphone, από εφαρμογές που εγκαταστήσατε ή από ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και οι οποίες προσφέρουν προστασία από ιούς και malware, από εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σας, στα οποία δεν θα έπρεπε, που προσφέρουν δυνατότητα «σβησίματος» του κινητού εξ” αποστάσεως κ.α.
4) Να κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από ασφαλείς πηγές
Το Google Play store ή το App store της Apple (to store της Microsoft είναι επίσης ιδιαίτερα ασφαλές) είναι ασφαλείς τοποθεσίες για να κατεβάσετε εφαρμογές. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι εφαρμογές είναι «καθαρές» ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση να διαβάζετε τα «δικαιώματα» των εφαρμογών. Επίσης, οι Google και Apple, έχουν «κατεβάσει» εφαρμογές που άλλαξαν την φόρμα δικαιωμάτων μετά από αναβάθμιση τους.
5) Ελέγχετε τα «δικαιώματα» στις εφαρμογές
Πάντα να ελέγχετε τα δικαιώματα (permissions) που ζητούν οι εφαρμογές πριν τις εγκαταστήσετε. Πρέπει να ελέγχετε κάθε φορά που εγκαθιστάτε μία εφαρμογή σε ποια δεδομένα ζητάει να έχει πρόσβαση και για ποιο λόγο. Είναι φυσιολογικό μία εφαρμογή «χαρτών» να ζητάει πρόσβαση στην τοποθεσία σας ή για μία εφαρμογή SMS να έχει πρόσβαση στις επαφές σας. Αν όμως μία εφαρμογή «φακός» (Flashlight), ζητάει πρόσβαση στις επαφές σας ή στην τοποθεσία σας, θα πρέπει να σας προβληματίσει. Πριν εγκαταστήσετε κάποια εφαρμογή επίσης, να διαβάζετε τις αξιολογήσεις χρηστών, αν υπάρχουν θέματα ασφάλειας, το πιθανότερο είναι κάποιος να το έχει αναφέρει.
6) Μην χάνετε αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών
Οι αναβαθμίσεις τόσο των εφαρμογών όσο και του λειτουργικού συστήματος δεν πρέπει να παρακάμπτονται αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν και σε θέματα ασφάλειας. Πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με patches για τυχόν κενά ασφάλειας οπότε είναι σπουδαίο να τις εγκαθιστούμε.
7) Να είστε προσεκτικοί με τους συνδέσμους που λαμβάνετε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων ή από αναρτήσεις σε social media.
Τα phishing scams ή το hijacking του browser σας δεν είναι… «προνόμιο» των υπολογιστών πια. Να είστε προσεκτικοί γενικώς, αλλά ειδικότερα όταν οι σύνδεσμοι δεν προέρχονται από γνωστά πρόσωπα. Μία εφαρμογή antivirus και antimalware είναι απολύτως απαραίτητη για να σας προστατέψει.
8) Κρυπτογραφήστε το smartphone σας
Ακόμα και αν έχετε πάρει τα μέτρα σας (π.χ έχετε passcode και άλλα) ένας κλέφτης θα μπορούσε να βρει τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες σας, και αν το κινητό που χρησιμοποιείτε έχει δεδομένα και από την επιχείρηση που εργάζεστε, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Ένας τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι να κρυπτογραφήσετε το κινητό σας. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψετε την παράνομη πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα σας από οποιονδήποτε κακόβουλο.
9) Απενεργοποιήστε την αυτόματη σύνδεση σε δίκτυα WiFi
Ένα από τα πιο ωραία χαρακτηριστικά των νέων smartphone είναι η δυνατότητα σύνδεσης στο Internet με ποικίλους τρόπους, ωστόσο το συνεχές «ψάξιμο» για ασύρματα δίκτυα, μαρτυράει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και την θέση μας και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι «τυφλές συνδέσεις» σε μη κρυπτογραφημένα access points μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Να απενεργοποιείτε το «WiFi» όταν βρίσκεστε μεταξύ ασφαλών τοποθεσιών, για παράδειγμα κατά το χρονικό διάστημα από το σπίτι στην εργασία σας και το αντίθετο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή location-aware η οποία να ενεργοποιεί/ απενεργοποιεί το WiFi όταν βρίσκεστε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
10) Απενεργοποιήστε Bluetooth και NFC όταν δεν τα χρησιμοποιείτε
Για λόγους κατανάλωσης ενέργειας, αρκετοί χρήστες απενεργοποιούν τα χαρακτηριστικά NFC και Bluetooth όπως και το WiFi. Τόσο το NFC (Near Field Communication) όσο και το Bluetooth επιτρέπουν την ασύρματη σύνδεση σε ασύρματα πληκτρολόγια ή άλλα αξεσουάρ ενώ μπορείτε ακόμα και πληρωμές να κάνετε με μία κίνηση με το κινητό σας. Κάτι τέτοιο ωστόσο ανοίγει την… πόρτα σε επιτήδειους να αποκτήσουν πρόσβαση στην συσκευή και στα δεδομένα σας. Να είστε προσεκτικοί επίσης κατά το «pairing» συσκευών, και ποτέ να μην αποδέχεστε «requests» από άγνωστες συσκευές.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.