ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι πέντε βασικές αποφάσεις ασφαλείας για το 2012

προηγούμενους 12 μήνες και πως μπορείτε να βελτιωθείτε τον τρέχον έτος στον τομέα ασφάλειας δεδομένων.

Η Astaro που ανήκει στην κατηγορία προϊόντων της Sophos Network Security σας προτρέπει να λάβετε αποφάσεις που θα θωρακίσουν το προσωπικό σας δίκτυο ή αυτά στο εργασιακό σας περιβάλλον. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ορισμένες προτάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε:

1. Δε θα πρέπει να μπαίνετε στο διαδίκτυο χωρίς ενημερωμένη προστασία από επικίνδυνα προγράμματα (malwares) και χωρίς εγκατεστημένο τείχος προστασίας (firewall) ή πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus).

Γιατί; Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερες από 150,000 επιθέσεις από malware καθημερινά! Αν ο καθένας λάμβανε επαρκή προστασία όπως περιγράφεται παραπάνω, η απειλή θα περιοριζόταν σημαντικά.

2. Δε θα πρέπει να κάνετε κλίκ σε διευθύνσεις συντομεύσεων URL (tiny url), συνδέσμους (links) άγνωστης προέλευσης ή συνδέσμους χωρίς να έχετε κάνει μία υποτυπώδη έρευνα προηγουμένως.

Γιατί; Ακόμη και αν γνωρίζετε τον αποστολέα ή την ιστοσελίδα, αυτό δεν εγγυάται την ασφάλεια μέσα σε αυτή. Το 80% αυτών των επικίνδυνων συνδέσμων ήταν κανονικές ιστοσελίδες οι οποίες μολύνθηκαν ή δέχτηκαν κακόβουλη επίθεση (hacking).

3. Θα πρέπει να αναβαθμίζετε το λογισμικό ασφαλείας σας τακτικά και με προσεκτικό τρόπο!

Γιατί; Τα ψεύτικα προγράμματα προστασίας από ιούς και ή δηλητηρίαση μέσω SEO (SEO poisoning) είναι ο νούμερος ένα τρόπος εξάπλωσης των malwares. Θα πρέπει να είστε συνεχώς σε επαγρύπνηση και μην κατεβάζετε αναβαθμίσεις τυφλά χωρίς να είστε σίγουροι οτι προέρχονται από την προμηθεύτρια εταιρεία. Διαφορετικά, δημιουργείτε πολλά νέα κενά ασφαλείας.

4. Μήν περιμένετε να σας κλέψουν ή χάσετε το φορητό σας υπολογιστή προκειμένου να ξεκινήσετε να κρυπτογραφείτε τα δεδομένα σας!

Γιατί; Η απώλεια ή η κλοπή του υλισμικού (hardware) αποτελούν το 30% όλων των περιπτώσεων απώλειας δεδομένων. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να προστατεύσετε φυσικά τις συσκευές σας αλλα παράλληλα διασφαλίστε οτι και τα δεδομένα σας είναι κρυπτογραφημένα ώστε να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο.

5. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε εύκολα συνθηματικά για πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιείτε.

Γιατί; To 2011, συνθηματικά / κωδικοί όπως “password”, “123456”, “qwerty” ή “abc123” αποτελούσαν τους πιο πολυχρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης. Επιπλέον, το 67% όλων των χρηστών κινητών συσκευών δεν έχουν καν εγκαταστήσει πρόγραμμα για την προστασία κωδικών. Ένα καλό συνθηματικό μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τα προσωπικά σας δεδομένα.