ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Fortra. Τι είναι η παρακολούθηση δικτύου;

Η παρακολούθηση δικτύου αφορά τη συνεχή επιτήρηση των δικτύων υπολογιστών για τον εντοπισμό ζητημάτων όπως η αργή «κυκλοφορία» ή η βλάβη εξαρτημάτων καθώς και την έγκαιρη ειδοποίηση των διαχειριστών για τα παραπάνω ζητήματα, ώστε να αποφεύγονται οι διαταραχές ή οι παρατεταμένοι χρόνοι διακοπής λειτουργίας.

Ποια είναι τα οφέλη της παρακολούθησης δικτύου;

Όταν εφαρμόζεται κάποια λύση παρακολούθησης δικτύου υπάρχουν πολλά οφέλη για τους οργανισμούς. Πρώτον, τους επιτρέπει να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τυχόν διακοπές της λειτουργίας τους, παρέχοντας ορατότητα στην απόδοση του δικτύου και βοηθώντας στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων προτού επηρεάσουν την εμπειρία των τελικών χρηστών. Οργανισμοί όπως αυτή η εταιρεία ιατρικών συσκευών βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παρακολούθηση δικτύου ώστε οι διαχειριστές δικτύου να ειδοποιούνται για τυχόν επερχόμενες διαταραχές έχοντας παράλληλα βοήθεια στην αποσφαλμάτωση και στην επίλυση προβλημάτων ώστε να μην διακοπούν οι λειτουργίες.

Δεύτερον, η παρακολούθηση δικτύου επιτρέπει την ταχύτερη επίλυση προβλημάτων. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο δίκτυο, όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος, είναι σημαντικό για το τμήμα ΙΤ να μπορεί να εντοπίζει γρήγορα την πηγή ενός προβλήματος. Η «ζωντανή» χαρτογράφηση δικτύου και η ανάλυση των μετρικών επιδόσεων που συχνά διαθέτουν τα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου παρέχουν την απαραίτητη ορατότητα για τον γρήγορο εντοπισμό της ρίζας ενός προβλήματος και την επίλυσή του. Οργανισμοί όπως η Vasttrafik – μια σουηδική υπηρεσία μεταφορών – αξιοποιούν την ορατότητα που τους παρέχει η παρακολούθηση δικτύου για να διατηρούν τις υπηρεσίες τους σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο.

Επιπλέον, η παρακολούθηση δικτύου προσφέρει άμεση απόδοση της επένδυσης (ROI) απαλλάσσοντας τις ομάδες πληροφορικής από το βάρος της χειροκίνητης χαρτογράφησης και της παρακολούθησης των δικτύων και μειώνει το κόστος που συνδέεται με τις διακοπές λειτουργίας. Η χρήση της παρακολούθησης δικτύου από την Greater Media Detroit αποτελεί ηχηρό παράδειγμα του τρόπου που βελτιώνει την εμπειρία των τελικών χρηστών και ελαχιστοποιεί τις διακοπές, μεταφράζοντας της σε απτά οφέλη για τους οργανισμούς.

Επιπλέον, καθώς τα περιβάλλοντα πληροφορικής εξελίσσονται με νέες τεχνολογικές καινοτομίες και αυξημένη συνδεσιμότητα, η παρακολούθηση δικτύου έχει καταστεί απαραίτητη για τη διαχείριση των αναπτυσσόμενων και διαρκώς μεταβαλλόμενων δικτύων. Πάρτε για παράδειγμα τον τομέα της εκπαίδευσης: Καθώς οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν κινητές ή φορητές συσκευές, διαδικτυακές εφαρμογές και άλλες τεχνολογίες εκπαίδευσης για να δημιουργήσουν καινοτόμες μαθησιακές εμπειρίες, η διαθεσιμότητα του δικτύου δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ιδρύματα όπως το Decatur City Schools στρέφονται στην παρακολούθηση δικτύου για την αποτελεσματική διαχείριση της εκθετικής αύξησης των συνδεδεμένων συσκευών και τη διασφάλιση της ομαλής απόδοσης του δικτύου εν μέσω πολυπλοκότητας και μεταβάσεων.

Γιατί χρειάζεστε την παρακολούθηση δικτύου;

Η παρακολούθηση δικτύου είναι προληπτική από τη φύση της, πράγμα που σημαίνει ότι η κύρια χρήση της είναι για να επισημαίνονται πιθανά προβλήματα απόδοσης και συμφόρησης πριν αυτά συμβούν. Χωρίς παρακολούθηση δικτύου, οι οργανισμοί ανοίγονται σε έναν κόσμο επικίνδυνων και επιζήμιων πιθανοτήτων.

Τα ανθρώπινα λάθη και τα ζητήματα διαμόρφωσης συμβαδίζουν και συνήθως οδηγούν σε δευτερεύοντα ζητήματα απόδοσης που γίνονται χιονοστιβάδα και καταλήγουν σε διαταραχές του δικτύου και διακοπές.  Ακόμη και οι καλύτεροι επαγγελματίες στον χώρο της δικτύωσης δεν τα καταφέρνουν πάντα σωστά, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τους υποστηρίζετε αξιοποιώντας μία τεχνολογία παρακολούθησης δικτύου.

Η έλλειψη ορατότητας δικτύου είναι μια άλλη επικίνδυνη παρενέργεια που συνεπάγεται η απουσία μίας λύσης παρακολούθησης δικτύου. Μια έρευνα της Forrester έδειξε ότι το 81% των ηγετών πληροφορικής πιστεύει ότι η ορατότητα δικτύου είναι απαραίτητη για την ισχυρή ασφάλεια του δικτύου και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων/ ανταπόκριση. Με άλλα λόγια, οι οργανισμοί δεν μπορούν να αντέξουν χρονοβόρες επιδιορθώσεις κρίσιμων ζητημάτων πληροφορικής και θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μια περιουσία επενδύοντας σε τεχνολογία ορατότητας δικτύου.

Πως λειτουργεί η παρακολούθηση δικτύου;

Η πρώτη φάση της παρακολούθησης δικτύου περιλαμβάνει τον εντοπισμό των συσκευών και τη χαρτογράφηση των συνδέσεών τους. Ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για παρακολούθηση, μπορείτε να προσαρμόσετε τον χάρτη ώστε να εμφανίζει ολόκληρο το κατανεμημένο δίκτυο, μόνο μια περιοχή διευθύνσεων IP ή ακόμη και ένα μόνο υποδίκτυο. Μετά από αυτό το βήμα, λογικά θα έχετε αποκτήσει μία σαφή εικόνα ολόκληρου του δικτύου σας και του τρόπου με τον οποίο συσχετίζονται οι συσκευές σας.

Στη συνέχεια, πρέπει να ορίσετε σημεία αναφοράς της απόδοσης για τις δικτυακές συσκευές σας, έτσι ώστε η μηχανή «σφυγμομέτρησης» (polling) να έχει ένα σημείο σύγκρισης για να βασίσει τις αποφάσεις συναγερμού/ ειδοποίησης σας. Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε επίσης να ορίσετε το ρυθμό με τον οποίο προτιμάτε να παρακολουθείτε ή να πραγματοποιείτε «σφυγμομετρήσεις» στις συσκευές σας με βάση το επίπεδο προτεραιότητάς τους. Για παράδειγμα, οι φορητοί υπολογιστές μπορεί να απαιτούν λιγότερο συχνή παρακολούθηση από τα στοιχεία υποδομής δικτύου, όπως οι δρομολογητές και οι διακομιστές.

Αφού αποκτήσετε ορατότητα στο δίκτυό σας και προσθέσετε τις παραμέτρους και τις προδιαγραφές σας για τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να παρακολουθείτε τις συσκευές σας, το δίκτυό σας στη συνέχεια θα βασίζεται στα πρωτόκολλα παρακολούθησης δικτύου που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα εργαλείο παρακολούθησης δικτύου για να εκτελεστούν οι λειτουργίες παρακολούθησης και ειδοποίησης.

Πόσα είδη παρακολούθησης δικτύου υπάρχουν;

SNMP

Το Simple Network Management Protocol (SNMP) είναι ένα πρωτόκολλο επιπέδου εφαρμογής που χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με αλλαγές στο δίκτυο ή με τις καταστάσεις των συνδεδεμένων στο δίκτυο συσκευών.

ICMP

Το Internet Control Message Protocol (ICMP) χρησιμοποιείται από συσκευές δικτύου, όπως οι δρομολογητές, για την επικοινωνία πληροφοριών σφαλμάτων και άλλων ενημερώσεων σε άλλες συσκευές δικτύου.

CDP

Το Cisco Discovery Protocol (CDP) είναι ένα πρωτόκολλο επιπέδου ζεύξης συσκευών που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλο εξοπλισμό της Cisco.

LLDP

Το Link Layer Discovery Protocol (LLDP) είναι ένα άλλο πρωτόκολλο επιπέδου 2 που χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα που δεν σχετίζονται με τη Cisco, όπως η Netgear.

Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο εργαλείο παρακολούθησης δικτύου;

Τα συστήματα παρακολούθησης δικτύου (Network Monitoring System ή NMS) είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την παρακολούθηση δικτύου. Προσφέρουν ισχυρές δυνατότητες παρακολούθησης δικτύου, όπως παρακολούθηση και καταγραφή της απόδοσης του δικτύου, πρόβλεψη και εντοπισμό προβλημάτων ή σημείων συμφόρησης και ειδοποίηση των διαχειριστών δικτύου για επείγοντα περιστατικά ή συμβάντα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα εργαλεία NMS χρησιμοποιούν πρωτόκολλα επιπέδου εφαρμογής, όπως το SNMP, για τη συλλογή δεδομένων που αφορούν αλλαγές στο δίκτυο ή τις καταστάσεις των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο, όπως δρομολογητές, μεταγωγείς, διακομιστές, φορητοί υπολογιστές κ.ά. Ορισμένα από τα δημοφιλέστερα παραδείγματα εργαλείων NMS περιλαμβάνουν:

  • Το Nagios είναι ένα από τα αγαπημένα προγράμματα της κοινότητας ανοικτού κώδικα για την παρακολούθηση δικτύων. Αν έχετε ισχυρές δεξιότητες ανάπτυξης λογισμικού (developing), το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει μία εξαιρετική επιλογή για εσάς. Σε διαφορετική περίπτωση, τα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου ανοικτού κώδικα όπως το Zabbix ενδέχεται να αποδειχτούν χρονοβόρα και δαπανηρά όσον αφορά την εγκατάσταση και εφαρμογή του.
  • Το SolarWinds είναι ένα NMS για επιχειρήσεις που εξίσου θα μπορούσε να θεωρηθεί και ένα λογισμικό διαχείρισης δικτύου επειδή παρέχει δυνατότητες διαχείρισης ρυθμίσεων, εφαρμογών και διακομιστών. Το πλέον ξεχωριστό και εξειδικευμένο στοιχείο NMS του SolarWinds είναι το Network Performance Monitor. Το SolarWinds είναι ιδανικό για μεγάλους οργανισμούς που διαθέτουν εξειδικευμένους διαχειριστές δικτύου. Για όσους έχουν μικρότερο προϋπολογισμό και λιγότερο προσωπικό, το SolarWinds ενδέχεται να μην αποτελεί σωστή επιλογή.
  • Το PRTG Network Monitor είναι επίσης μία επιχειρησιακού επιπέδου λύση παρακολούθησης δικτύου που «τρέχει» αποκλειστικά σε Windows. Εκτελεί όλες τις κρίσιμης σημασίας λειτουργίες ενός NMS -όπως το να παρέχει ορατότητα στο δίκτυο και να σας βοηθά να προλαμβάνετε τυχόν διαταραχές ή διακοπές της λειτουργίας- ενώ παράλληλα προσφέρει χαρτογράφηση επιπέδου 3 και αυτόματη ανακάλυψη συσκευών.
  • Το Intermapper είναι ένα επιχειρησιακής κλάσης NMS που είναι πολύ πιο εύκολο στην εφαρμογή και τη λειτουργία του από όλα τα υπόλοιπα, το ίδια γνωστά και ισχυρά εργαλεία NMS. Το Intermapper προσφέρει παρακολούθηση και ειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο, καθώς και προσαρμόσιμη χαρτογράφηση και ανίχνευση – έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την κατάσταση οποιασδήποτε συνδεδεμένης συσκευής στο δίκτυο σας.

Τα παραπάνω εργαλεία διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά, την επεκτασιμότητα και την τιμολόγηση τους, επιτρέποντας στους οργανισμούς να επιλέξουν αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό τους. 

Πηγή: Fortra