ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η Microsoft συνεχίζει τις ενημερώσεις anti-malware για τα Windows XP. Οι λόγοι που πρέπει να αναβαθμίσετε ούτως ή άλλωςι!

Μόλις η Microsoft σταματήσει επίσημα την υποστήριξη για τα Windows XP την λεγόμενη “Patch Tuesday” τον Απρίλιο, που θα είναι και η τελευταία ενημέρωση ασφάλειας για το παλαιό λειτουργικό σύστημα της, δεν θα υπάρξουν άλλες, νέες ενημερώσεις ασφαλείας, διορθώσεις ή επιλογές υποστήριξης ή τεχνικές ενημερώσεις περιεχομένου από τη Microsoft.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες των Windows XP, ακόμα και εκείνοι με προστασία anti-malware από τη Microsoft ή οι προμηθευτές λογισμικού ασφαλείας, θα αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους ασφαλείας μετά το τέλος της υποστήριξης. Όπως δήλωσε και η Microsoft στην ανακοίνωσή της: “Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των λύσεων anti-malware όταν έχει λήξη η υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων είναι περιορισμένη”. 
Για να ελαφρύνει το βάρος της αναβάθμισης, η Sophos θα υποστηρίξει επίσημα τα Windows XP Service Pack 2 και 3 μέχρι τουλάχιστον έως στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 ενώ το λειτουργικό σύστημα Windows Server 2003 μέχρι τουλάχιστον έως στις 31 Ιανουαρίου του 2017. Δείτε την πλήρη λίστα με τις πλατφόρμες που υποστηρίζει η  Sophos εδώ.

Η αναβάθμιση σε νεότερα λειτουργικά συστήματα των Windows προκαλεί πολλά προβλήματα σε εξειδικευμένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων point-of-sale (POS), των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ή ακόμα και των ΑΤΜ.

Για εκείνους που χρησιμοποιούν “ενσωματωμένες” εκδόσεις των Windows XP σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, σας προτείνουμε την απομόνωση αυτών των μηχανών και τον περιορισμό της πρόσβασης σε μη βασικές λειτουργίες χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες ελέγχου των εφαρμογών που περιέχουν τα νέας γενιάς firewalls.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως θα λέγαμε ότι ήρθε η ώρα για αναβάθμιση. Ως ειδικός Naked Security Paul Ducklin γράφει , όλο το anti-malware υποστήριξης της Microsoft δεν έχει πραγματικά αλλάξει πολύ . Όπως γράφει και ο ειδικούς σε θέματα ασφάλειας του Naked Security, Paul Ducklin: “Τα Windows XP θα πέσουν επίσημα από την άκρη του κόσμου τον Απρίλιο του 2014, όταν και η Microsoft θα σταματήσει την υποστήριξη”.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.